МБАЛ-ЕООД-ОРЯХОВО

     

 

ХИРУРГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ 

                   На това място бях дал кратко описание на отделението.Тъй като същото беше "ЗАТВОРЕНО С ОФИЦИАЛНА ЗАПОВЕД",естествено  че тази информация не е актуална и вече не може да бъде представяна.Но хората ги има и затова оставям снимките...

ЕТО МАЛКО СНИМКОВ МАТЕРИАЛ

     

                                                     Наздраве Д-р Иванчев и Д-р Христов!    Магистър-фармацевт Галя е гладна!     

 

                Мно-о-о-го сме работни-Старша Нина и Снежана! 

         

                                          Един замечтан управител-Юли         Друго си е да ти е КЕФ!          "Страшни манипулации"

 

         

                                                       "Възмутена" очна-Грета                   И пак си почиват на работното място!!!   

 

ТУК ИМА МАЛКО СТРАХОТИИ!!!

       

       

       

 

Вероятно предпочитате да не знаете какво е това?!

 

 

И МАЛКО МОИ ЛИЧНИ РАЗСЪЖДЕНИЯ

ПАРИТЕ И ДЪЛГОСРОЧНИЯТ ИНТЕРЕС-

В ОСНОВАТА НА ЛИКВИДИРАНЕТО НА БОЛНИЦА-ОРЯХОВО 

Двадесет и една година се опитвам да доказвам  преди всичко на себе си,че в болница-Оряхово може да се работи медицина и в частност-хирургия.И това да бъде ИСТИНСКА МЕДИЦИНА.Преди толкова години реших,че мога да работя за хората в нашия град/естествено и за себе си/,независимо че имах свободния избор на всяка една унивеситетска клиника-СПРАВКА-ВРЪЧВАНЕ ДИПЛОМИТЕ НА ЛЕКАРИТЕ ЗАВЪРШИЛИ ПРЕЗ 1986 ГОДИНА/АЗ БЯХ ПЪРВИ/.Уви,сгрешил съм!

Имам диплом за ШЛОСЕРО-МОНТЬОР-ІV РАЗРЯД,но през последните двадесет и една година използувам дипломите си за МЕДИЦИНСКА КВАЛИФИКАЦИЯ/за разлика от някои колеги/.Явно съм сбъркал.Преди повече от петнадесет години един директор на завод/в който получих шлосерската си квалификация/ ми заяви в прав текст,че градът няма нужда от толкова лекари.Поводът беше “изхвърлянето” ми от общинска боксониера,която незнайно как беше станала заводска и беше необходима за настаняване на крайно нуждаеща се подчинена на въпросния директор.В същото време на хора,нямащи нищо общо с града и общината се даде възможност да станат “брокери на недвижими имоти”,ползувайки,купувайки и препродавайки общинската собственост/е,сигурно надлежно трансформирана/.

Това е моят личен “бял кахър”.Трагичното е,че години наред в общината и болницата се практикува медицина,подчинена на определението “ВСЕ ПАК...”-нали ВСЕ ПАК нещо се прави;нали ВСЕ ПАК нещата стават;нали ВСЕ ПАК болните се лекуват...Това е танц на бръснач върху конец.В края на краищата конецът се къса!Преди седем години участвувах в един фарс наречен”КОНКУРС ЗА НАЧАЛНИК ОТДЕЛЕНИЕ”.В прав текст заявих ,че работим ”ИНТЕЛЕКТУАЛНО-ИНТУИТИВНА ХИРУРГИЯ”,т.е. с пръдня-боя правим.Това естествено възмути членовете на комисията,при което бях оценен „по достойнство”.Никой обаче не се замисли дали случайно не съм прав!Ами то е много неудобно да съм прав!Да,ама бях прав!И сегашното състояние нанещата го доказва.Конецът се скъса!

И ако задачата на досегашното ръководство на МБАЛ-Оряхово-ЕООД е била да се доведе болницата до ликвидация,то тя е успешно изпълнена.В знак на признателност евентуален „спасител“ ще даде възможност на същите „заслужили“ деятели на здравеопазването да извършат ПРЕОБРАЗУВАНЕТО И ПРИВАТИЗАЦИЯТА/може би?/.

Един от предполагаемите сценарии е:ПРЕОБРАЗУВАНЕ В ДКЦ!Това е абсолютна социална демагогия.

  1. Под предтекст „запазване на дейността“,а именно медицинска такава,и реализиране на псевдосоциална функция по здравно псевдоосигуряване на населението,ще се реализира на практика нагла ПРИВАТИЗАЦИЯ „ПОД МАСАТА“.
  2. Някои в този град не могат да се примирят с пропуснатата възможност „да обяздят лекарското съсловие“ като се облажат с част от неговия труд-разбирай ПАРИ,в буквалния смисъл.А една групова доболнична структура е перфектният инструмент точно за това.
  3. В едно бъдещо „здравно заведение“/вече частно/ ще има „ИЗЛИШНИ МАТЕРИАЛНИ АКТИВИ“-какво да ги правим-АМИ ДА ГИ ПРОДАДЕМ!

Главният мотив са парите и личния интерес.Да видим кой ще се предложи за „СПАСИТЕЛ“?-С ПАРИТЕ И ДЪЛГОСРОЧНИЯ ИНТЕРЕС!!!

При сега действуващото ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и с настоящето УПРАВЛЕНИЕ на болницата резултатите са,че де-факто сме ликвидирани.

Едва ли можем да променим законодателството.Тогава...???

В екстремни условия,когато няма никакви регламенти,а и доколкото има,не се спазват по обективни,или субективни причини,човек може да работи и да даде много заради  две неща:

1.      За пари.

2.      За човек.

Пари е ясно-НЯМА!Тогава-ДАЙТЕ ЧОВЕКА!!!    

          

Никога не съм си представял,че няма да се пенсионирам в НАШАТА БОЛНИЦА!Но явно ще стане точно така.Защото един хирург-не е хирург.Отдавна мина времето,когато ВЕЛИКИЯТ/ЗА МЕН/ провинциален хирург Д-р Михаил Димитров работеше сам.Не че не мога и не че не съм по-добър от него.Просто времето е друго.Не може цял живот да бъда запушалката на “бурето с барута”.В един момент то избухва!И тогава СИ САМ!!!Всички са “странични наблюдатели”,”не знаещи”,”неуведомени” и пр.Между ХИРУРГИЯТА и МЕДИЦИНАТА НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ СИТУАЦИИ има голяма разлика.Луфтът не се попълва с някой лекар,излъган да  дойде отнякъде,който ще избяга след няколко месеца,или с няколко фалшиви и частични договора,които връзват управленските гащи.Да,явно че моите лични причини и нерви се оказаха най-издържливи,щом останах до края.Но те не са безгранични,а и краят дойде.

Ликувайте!Ще сте Община-ОТЛИЧНИК.Първата,която ще направи пробив в преструктурирането на здравната система-“РАЗРУШИ КЪЩА-ПОСТРОЙ КОЛИБА”,пък била тя и ХОСПИС или СТАРЧЕСКИ ДОМ.Но пък ще ви похвалят “ОТГОРЕ”.                                                                            

 

 

Трябва да отбележа,че тези мои параноични разсъждения бяха предшествувани от някои дебати в Община Оряхово на тема ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.Единствен аз имах поредица от въпроси и поставени проблеми,които отправих в писмен вид и НЕ АНОНИМНО до председателя на Общинския съвет.Тези мои въпроси послужиха за огромен брой спекулации и натяквания,както и за очакваната "НАКАЗАТЕЛНА АКЦИЯ".В същност става дума за следното:

 

До Г-н Председателя

на Общински съвет

гр.Оряхово

 

РАЗМИСЛИ И ВЪПРОСИ

на

Д-р Дилян Станков Гуленов-

 

НАИВЕН ЛЕКАР в МБАЛ-ЕООД-Оряхово

 

Уважаеми Г-н Председател на Общински съвет гр.Оряхово,

Това е ПЪРВОТО Общинско ръководство,което предизвиква ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ по проблемите на здравеопазването в града и общината.Първият въпрос,който веднага излиза на преден план е:

 

СЪВЕТЪТ ИСКА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕ С ПРОБЛЕМИТЕ  и ДА ТЪРСИ ПЪТИЩА ЗА ТЯХНОТО РАЗРЕШАВАНЕ,ИЛИ ОЧАКВА НЯКОЙ ДА МУ ДАДЕ ГОТОВИ РЕШЕНИЯ НА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ?

 

Здравеопазването е ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ проблем.Решаването му е задача на обществото и в частност на неговите избранници.Преди четири месеца се проведоха местни избори,на които политическите “сили”,а по-късно и самите избиратели за пореден път показаха ,че не искат да разчитат и нямат доверие на МЕДИЦИ за решаване на обществения проблем-ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.Избирателите избраха Вас.Оттук следва,че ние,медицинските “работници”,като редови граждани и данъкоплатци,очакваме Вашите предложения по здравните проблеми.

Дотолкова,доколкото ние познаваме нещата в здравеопазването “отвътре”,и може да се каже че страдаме двойно-и като пациенти и като изпълняващи медицинската помощ,бихме могли да оценим евентуално Вашите предложения и може би дадем някои мнения.Досегашната практика показва,че от такива мнения никога не е имало нужда!

Смятам,че във всички случаи е нужно,не-направо задължително,уважаемите управляващи на града да познават следните нормативни документи:

1.Закон за лечебните заведения.

2.Търговски закон.

3.Национален рамков договор,или т.нар.Заповеди на НЗОК,касаещи съответната календарна година.

4.Клиничната пътека-като структура и механизъм8нали по нея „вървят” пари/.

5.Медицинските стандарти по различните специалности.

Защо трябва именно Общинските съветници и управлението на кметството,вкл.Кметът да познават гореизброените документи?

МБАЛ-Оряхово е ЕООД-търговско дружество с ограничена отговорност.То е собственост на общината и се управлява ЕДНОЛИЧНО ОТ УПРАВИТЕЛ посредством договор за управление.Той е човекът,който има единствените  права да се разпорежда с дружеството,да организира/или дезорганизира/ неговата работа,да движи материалните и финансови проблеми/а между другото и медицинските такива-само ако има време и съответното желание,за компетентност не смея да мечтая/.

Задача на медицинския персонал е да работи-при тези условия,които са създадени и предоставени-това,че те не отговарят на никакви стандарти,не е вина на работещите в болницата.Медицинския персонал от всички нива няма никакво право на мнение,или предложение по отношение нищо,ставащо в болницата.Това фактическо,а и законово състояние,се демонстрира ежедневно в последните седем години.Да се мисли за някъкъв вътрешен контрол е направо безумна илюзия.

Така че Господа,Вие сте собствениците и контролните органи.Вие и Вашите предшественици.Ако има въпроси по състоянието на болницата,то Вие сте избраните от обществеността,вкл. и от нас/нали сме гласували/ и отговорите трябва да се търсят от Вас,като институция,овластена от народа.

Всеки иска добри условия;спокойствие в работата;сигурен колектив и “гръб” в лицето на управлението на болницата и града.Жалко е ,но такъв “гръб” няма!

В нито един документ на община Оряхово през последните двадесет години няма данни за практически-реално отношение към здравеопазването като първи приоритет.Няма никакви данни за реална кадрова политика на града и общината по отношение здравните кадри.

Тази обществена нагласа се екстраполира и мултиплицира и на ниво болница:

1.Пълно и демонстративно пренебрежение към работещите в болницата на всички нива.

2.Структура,наречена “МЕДИЦИНСКИ СЪВЕТ”,която тотално се неглижира и се лишава от всякъкъв смисъл.

3.Абсолютно еднолични решения при назначаване на персонал.

4.Никаква програма за повишаване квалификация на персонала/възможно е да има нещо такова на хартия,но не и в действителност/.

5.Неизгодни за болницата договори за специализация-от типа “ГУШНИ И БЕГАЙ!”/разбирай-специалност/.

6.Колко искове са предявени по нарушени договори за специализация?Колко дела са в ход и има ли спечелени такива?

 

Така достигам да въпроси,които вълнуват хората в града и още повече работещите в МБАЛ-ЕООД-Оряхово и които не знам на кого да задам по причините изложени по-горе.Но все пак:

 

КАДРОВА „ПОЛИТИКА”,ИЛИ ПО-СКОРО,ЛИПСАТА НА ТАКАВА

По мои лични впечатления и наблюдение за последните двадесет години в Община-Оряхово и в частност,в Болница-Оряхово/както и да се абревира тя/ ЛИПСВА КАКВАТО И ДА Е КАДРОВА ПОЛИТИКА.

1.Нито един управляващ на града и болницата не е осъществил контакти с Висши учебни заведения,за да се опита да привлече новозавършили медици.Провежданите срещи в града са само за отбиване на номер в управлението.

2.Търсено ли е съдействие от държавните институции някога?-МЗ;РЗОК.

3.Никой управляващ не е представил „пакет” предложения,които да покажат приоритетно отношение към здравеопазването и да повишат „атрактивността” на офертата за работа в нашия град.

4.Дали някой си задава въпроса:Защо единствената „екстра”,която се предлага на някои лекари,дошли да работят в болницата е-ЖИВЕЕНЕ В БОЛНИЦАТА?Дали това е икономически целесъобразно?Ако е така,да я правим на общежитие и да се преместим всички-място ще се намери.

5.С какво възнаграждение „се привличат” и „задържат” кадрите.?Кой го определя?Възможно ли е договаряне?Може би ,би било възможно,ако се знае с кого може да се преговаря.

ДЪЛГОВЕ НА БОЛНИЦАТА

1.Каква е сумата на дълговете.?

2.Каква е структурата на дълговете-по пера?

3.Колко дългове са в падеж и колко са просрочени?

4.Има ли програма за разсрочване на дълговете и програма за тяхното изплащане?

5.Има ли заведени насрещни искове от контрагенти?

 

 

 

ОТОПЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА

1.Кой проектира реконструирането на болничната парна инсталация и съществува ли анализ на предходното състояние и евентуалното очаквано подобрение-изразено в технически и финансови параметри?

2.За каква предполагаема сума е бил проектът и обявяван ли е конкурс за изпълнител?

3.Колко реално е платено?

4.Къде са изрязаните тръби и бракувани части от системата?Ако са продадени-на кого и за какви суми?Къде са парите?

5.Проверка на “конкурсите” и “търговете” за доставчици на горива за болницата.

6.Защо прогресивно с годините намалява доставката на гориво за отопление на болницата?

 

ПОКРИВ

1.Предвиждан ли е планов ремонт на покрива?

2.Колко пъти е ремонтиран покрива?

3.Кой е ремонтирал покрива и на каква цена?

4.Търсено ли е финансиране по програми за енергийна ефективност от български и чуждестранни инвеститори?Ако да,от къде и ако не е реализирано-защо?

5.В настоящата и предишна кампания за местни избори се лансираше идеята за ремонт на покрива в проект за 1 500 000 лв.Какво става?Проекто-кметът губи и проектът изчезва?Ако такъв проект наистина съществува,не е ли той от всеобща обществена полза и не трябва ли да се реализира независимо от това кой е кмет?Или има предварително определени “да се блажат” и като не се класират......?

 

“ОХРАНА”

1.Кое налага назначаването на охрана?

2.Какво точно охранява?

3.Кой плаща?-ЯСНО Е-БОЛНИЦАТА,т.е. ние.

4.Ако така се решава социално-финансовия проблем на няколко граждани на Оряхово и това се пише в актива на някого,то нека този някой да плаща заплатите на охранителите.

5.Ако на болничния управител му е наложено отвън да наеме охранители,то нека това да е достояние на тези,които все пак изработват средствата в болницата.

 

“ДРУГИ РАЗХОДИ”

Във финансовите анализи на болницата фигурират т.нар.”други разходи”,които са повече от разходите за медицински консултанти.

1.Какъв е общия размер на тези разходи?.

2.Канкретизиране на разходите.

3.Плаща ли се на юрист от друго населено място и в какъв размер?

4.Има ли болницата счетоводител “в сянка” и ако е така,на какъв договор е и какви суми му се плащат?

5.Колко договора със специалисти “отвън” има болницата и по колко пари месечно им се плаща,т.е.-дали има икономически смисъл от тези договори,или те са само да лъскат нечий имидж?

6.Кой плаща служебните GSM-и и какви са сумите?В частност,кой плаща телефонните разговори на управителя и защо личният му номер се мъдри няколко години по календарите на болницата/ на последния го няма/?

 

АРХИВНА И ДОКУМЕНТАЛНА ОБРАБОТКА

1.Кой контролира и подписва ИЗ/история на заболяване/на изписаните болни?

2.Къде се съхранява документацията на изписаните болни?

3.Кой персонално отговаря за архива на болницата?

4.Правят ли се контролни проверки на воденето на ИЗ?

 

РЕМОНТИ В ХО И ВО

1.Съществуват ли проекти за ремонт на клиничните отделения и с кои медицински специалисти по съответния профил са съгласуване?

2.Има ли провеждани конкурси за изпълнители на тези проекти?

3.Кой е осигурил финансирането на ремонтите?/и срещу какво?-ако някой смее да каже!/

4.Осъществен ли е инвеститорски контрол и има ли документи за това?

5.Какви гаранции са дадени за качественото изпълнение на ремонтните и строителни дейности?

6.Осъществени ли са последващи проверки,които да констатират лошо изпълнение и нетрайни ремонтни дейности и реализирано ли е “търсене” интереса на болницата по отношение на строителите?

7.Има ли и колко съдебни иска по повод некачественото изпълнение на ремонтно-строителните дейности в болницата?Ако няма,защо???

 

“ТРЕТАТА”ОПЕРАЦИОННА

1.Кое наложи изграждането на трета операционна?Аргументацията би трябвало да се базира на стандартите по хирургия за броя на обслужваното население в региона;числеността на преминалите болни през хирургичното отделение за определени анализируеми периоди;хирургичната активност в болницата;вида на оперативните интервенции;брой операции с различна степен на тежест за същите периоди.След подобен анализ би могло да се обсъжда създаването на новата структура.

Поне от мен никой не е ескал и не знам да има такъв анализ!

2.Кой е проектирал строежа?

3.Съгласуван ли е проектът и има ли съответните разрешения от

      -общината

      -РИОКОЗ/ХЕИ/

      -ПАБ/пожарната/,

като се има предвид,че се прекъсна една особено важна и извънредно необходима за ежедневната работа комуникация в сградата

4.За каква проектна сума е реконструкцията и има ли проведен конкурс за изпълнител на проекта?

5.Кой и как е осъществил инвеститорския контрол?

6.Оформян ли е Акт 16?

7.Колко и какви операции са направени за периода след “построяването” на третата операционна?

 

АПАРАТУРА

1.Защо управлението на болницата и града допусна ФАЛШИВА АКРЕДИТАЦИЯ?

2.Ако допуснем,че това е ,за да се запази възможността за функциониране на болницата,защо в последващите години не се направи нищо за окомплектоване на отделенията с изискуемата по стандарти апаратура,инструменти и пособия?

3.Защо години наред темата за закупуване на нова апаратура е ТАБУ?Ако някой си може и без нея,то съвременната медицина твърди обратното.А и пациентите “не пасат трева”!

4.Защо години наред не се изработи програма за приоритетно снабдяване с апаратура и инструментариум,а са правени само спорадични доставки на отделни машини,без оглед на техническа съвместимост и инженерна актуалност?

5.Защо години неред пациентите упорито и антимедицински се транспортират  до МЦ”Алпико”-Враца,вместо да се закупи томограф/скенер/ за болницата?Има ли договор за изпълнение на тази дейност и какви са неговите финансови параметри?Има ли “скрити клаузи” по такъв договор и кой се облагодетелствува от тях?

6.Да не се залъгва никой с понятието “ПОМОЩИ”.С помощи не се прави мдицина.Превърнахме се на скад за боклуците на Европа:

·        Амортизирана,неокомплектована и бракувана техника,в повечето случаи опасна за приложение на жив човек.

·        Лекарства с неясен произход,нерегистрирани в България и с изтекъл,или изтичащ срок на годност,които в най добрия случай предизвикват само обриви и диария....

·        Консумативи,които в много случаи са излишни,или не се знае точно за какво са.

Да,но се прави услуга на някой благороден дарител на който едва ли му пука за болния български народ,а по-скоро си „оправя играта” с данъците.И отново “лъскане на имидж” без практическа медицинска стойност.За илюстрация:

-една “гробница”-камион стои в двора на болницата от осем години;

-съжалявам че не си пазя касовите бележки от аптеката за медикаменти,които няколко месеца ме лекуваха след употреба на “дарени” лекарства.

 

ХИРУРГИЯТА И ИНТЕНЗИВНАТА МЕДИЦИНА-ПРИОРИТЕТ!!!

 

Не задължавам никого да приеме моето мнение,но то е следното:

Когато се създаде т.нар. БОЛНИЦА в гр.Козлодуй,две години никой не знаеше за нея,въпреки че беше открита.За истинска болница се чу тогава,когато заработи ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ.

Твърдя,че ХИРУРГИЯТА И ИНТЕНЗИВНАТА МЕДИЦИНА трябва да бъдат първи приоритет на здравеопазването в общината,ако искаме да има болница.Това мое твърдение е в остро противоречие с държавната политика по проблема,но смея да изтъкна,че то отразява интереса на хората живеещи в общината.Да,един ХОСПИС,ОТДЕЛЕНИЕ ЗА “ДОЛЕКУВАНЕ” ИЛИ СТАРЧЕСКИ ДОМ сигурно ще решат два проблема-държавния:да се каже,че има здравеопазване и персоналния-работни места за заетите в това “здравеопазване”.НО НЯМА ДА ИМА МЕДИЦИНА!!!-“ВЕРВАЙТЕ МИ!”

И тук Ви връщам към началото-ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ!!!

Те не са глупава приумица,а отразяват тезата,че болният човек от най отдалечения край на с.Долни Вадин има същата анатомия при отворен корем,както и тузарите от “жълтите павета”и има правото,и трябва да бъде лекува със същите средства и прийоми,и при същите гаранции за успешно възвръщане живота и здравето му.

 

Ако сте забелязали,никъде не поставям въпроса за заплащането на труда в болницата.Този въпрос никога не е бил държавен или общински проблем.И независимо,че за работещите в болницата е ЖИЗНЕНО ВАЖЕН,той никога не е бил на преден план,независимо от лавината спекулативни твърдения.Логиката е,че ако всичко по-горе изброено,намери своето решение,то и проблемът със възнагражденията ще бъде решен.Но да виждате случайно как това може  да го направи персонала на болницата?Аз НЕ?!!!

 

 

РЦЗ&РЗОК

 

Виждам,че е ангажирано вниманието на РЦЗ-ВрацаСмятам,че това е много правилно,тъй като за здравеопазването на областта това е МИНИСТЕРСТВОТО  и това е ВЛАСТТА.

Във връзка с това ми е много любопитно колко пъти е търсено съдействието на тази ВЛАСТ и колко пъти е оказана помощ в конструктивен план?Изключвам т.нар.статистически отчети,събирани в РЦЗ,които дават всичко друго,но не и реална представа за истинската дейност на болницата.Изключвам и осъществените проверки-спонтанно и по сигнали,при които,истина е,че винаги сме получавали опора от ръководните фактори в РЦЗ.Но мисля,че ролята на ръководителя трябва да е преди всичко организационно-градивна.А при наличните невъзможни условия на работа,тази роля трябва да е още по-голяма/нищо че сме търговско дружество/.

Смятам,че в дискусиите е особено важна участието на ФЛАГМАНА на здравеопазването;УДАРНИЯТ ОТРЯД на управлението-РЗОК.На всеки,познаващ материята/както казва един  колега по телевизията/ е ясно,че това е институцията,която може всеки момент да ликвидира която и да е болница,още повече общинска.Между другото,този механизъм е ясен на всички.Някой ще ми излезе с аргументите,че до сега няма такива случаи и това е вярно.Но...

Страшното е,че всеки един годишен договор се сключва с едностранни компромиси от РЗОК по отношение стандартите в медицината.Тези компромиси не са случайни.От една страна те “лъскат имиджа” на касата-ВИДИТЕ ЛИ,НИЕ ВИ ДАВАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА РАБОТИТЕ И ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ.От друга страна на “договорния партньор” е пределно ясно къде са нашите “луфтове” и при първа необходимост от възвръщане на финансов ресурс в касата,или на каквито и да са рестрикции-се удря там.Тази постоянна работа на ръба на компромиса дава възможност да бъдем ликвидирани,когато се появи съответната политико-икономическа целесъобразност.В същото време това е постоянна еквилибристика с рисковете в медицината.А тези рискове се поемат от нас и са на г...ърба на пациентите.Но дали това интересува някого нагоре?

От тази гледна точка искам отново да подчертая следното:Болницата е ЕООД,но в никакъв случай не може да реши самостоятелно проблемите,поставени пред нея.Единствено с общите действия на Общински съвет,Кмет и Управител това Е БИЛО възможно.Вече не знам дали е така?

 

В заключение:

Много от моите въпроси може да са РЕШЕНИ-дано е така и САМО АЗ ДА НЕ ЗНАМ.Много от въпросите ми са сигурно само РИТОРИЧНИ-едва ли някой ще има желание да отговори на тях.Надеждата ми е все пак да съм Ви полезен с моята риторика и да се потърсят отговори,а защо не да се поставят и още въпроси.Може това да има положителен икономически и социален ефект,ако не за успешно унищожената ни болница,то поне за оставащия осемстотин годишен град Оряхово/ако остане…../.

 

06.02.2008 год.                                                 С уважение:……………..

гр.Оряхово                                                                         /Д-р Гуленов/

 

ПОСЛЕДСТВИЯТА:

  1. Забранен прием на болни за оперативно лечение.

  2. Прекратяване дейносттта на Хирургично отделение.

  3. Преместването ми на работа като ОРДИНАТОР ВЪВ ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ.

  4. Пряко сили-пускането ми в платен годишен отпуск.

  5. Изпращане в принудителен отпуск на останалия персонал от Хирургичното отделение.

  6. Предизвестия кам персонала за освобождаване от работа.

  7. Заключване на ОАИЛ.

НИЩО ЛИЧНО-НАЛИ!?!?!?

 

 

 

26.03.2008 година

Вярно,че ще напусна.А май на никой не му се вярваше!?Защо ли?Въпреки ,че е неточна,но донякъде е в сила поговорката:”Сит на гладен не вярва”.Разбираемо е-просто никой не се е пекъл на хирургичния огън.А и като се замислиш,ситуацията от последните десетина години е уникална и ние сме първите,които я преживяват.Може на мнозина да не им се вярва,че е истина това,което се случва.До скоро и аз бях един от тези,на които не им се  вярваше и бях готов на всичко да продължаваме...

Само че “жертвеготовността” е до време,а моето време изтече.И,аз като всеки нормален човек,имам право на личен избор-вече съм го направил.Жалкото е,че този мой избор ще доведе вероятно до проблеми и дизкомфорт на колеги,които уважавам и даже,бих казал-обичам.Съжалявам.Породените от мен проблеми,вероятно имат решение.Може би това решение е трябвало да бъде търсено-все пак е известно,че напускам от преди месец.Но...не.

Не може единствен опит за търсене на изход да бъдат емоционални апели в последния ден,воалирани с ефимерни предположения за светло бъдеще.Искрено се надявам да има такова бъдеще и откровено ще се радвам да е така.Но когато на 47 години си доведен до състояние да почваш от “нула” и трябва да решиш как да продължава живота,тези решения не могат да се вземат само на базата на емоции.Даже напротив.От личното си състояние мога да твърдя,че решението трябва да се вземе “въпреки емоциите”.Иначе подвеждаш себе си и другите.Остава тези други да гледат сериозно на теб,за да се сведат “щетите” до минимум.Ако не е така-съжалявам!

Гадно е и знам,че алогично ще има колеги,които ще са ми ,едва ли не,”лично обидени”.Уважавам всички и ме удовлетворява факта,че поне тези, на които държа най-много  ме разбират,ако и да не ме  подкрепят.Може да правя и грешка.Но всеки е в правото си и да сбърка,стига да има възможността да опита.

p.s.Убеден съм,че проблемите и трудният избор не са само мои.Не се притеснявайте-ползвайте форума.Може и да се избистри нещо в мъглата-дай боже!

 

ДОКУМЕНТИРАНА ХРОНОЛОГИЯ НА МОЕТО НАПУСКАНЕ

Тъй като съм обвинен от "НАЙ-ВИСОКО МЯСТО",разбирай общински съветници,като човекът-затворил Оряховската хирургия,а това не е вярно и е груба манипулация,то си позволявам да публикувам в хронология документите,илюстриращи фактическия ход на нещата.Или,както се казва:"Който има очи-да чете!"...Разбира се,не чакам извинение,а поредни атаки и удари "под кръста".Но...има рикошет!

 

 

И СЛЕД ЕДНА ГОДИНА...

Здравейте отново!Отдавна не съм актуализирал информацията на сайта,за което се чувствувам виновен.Беше ми необходимо време ,за да преценя нещата малко отстрани,независимо че съм вътре в тях/искам,или не/.Може да се стори на някой дълго-не четете.Може би пиша повече за себе си?

В същност,поставям си въпроса:Какво ново и какво по-добро на новото място?-от дистанцията на една година време...

Еднозначен отговор няма.Откровенното ми мнение е ,не че не може,а не трябва да се прави сравнение.Новата ситуация/така наричам събитията по смяната на работното място/ ,разгледана критично има и положителни и отрицателни страни.И погледнато отзад-напред,няма значение-изборът си е мой и той е направен.

Ако тръгна да анализирам  удобствата и неудобствата,ще се получи невярна представа затова дали се радвам,или съжалявам за новата си работа.Пак казвам-изборът е направен и вече няма значение.

По-интересно е обаче нещо друго,а именно:психо-социалните феномени породени от моето преместване.

1.      Аз бях максимално открит и директен в задаването на въпроси,на които нито някой обърна внимание,нито се направи и най-бегъл опит да се отговори.Обществената незаинтересованост и безхаберие/а може би умишлено неглижиране на проблемите?/бяха основните фактори,които оформиха окончателното ми решение за напускане.Може да бъда упрекнат в субективизъм.Да,всеки “гледа от собствената си камбанария”.Аз поне се опитах да направя моите субективни критерии обществено достояние-без ефект,разбира се.

2.      30 дни предизвестие-публично известно/макари това сигурно да се отрича/.Никакъв интерес!Явно никой не е гледал на мен сериозно-“ТОЗИ СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН И НИ ПЛАШИ,НО НА КОГО МУ ПУКА?!”.

3.      Когато нещата се задвижиха фактически,последва почти “другарски съд”-аман-заман-“ОСТАНИ”-но никой не можа да отговори за какво,вероятно да стоя без работа и да чакам “светлото бъдеще” на гърба на колегите си.Това за мен беше неприемливо!

4.      Предполагам,никой не се съмнява,че аз все още живея в този град и контактувам с хората.Да,в града,за разлика от неговите управленци,има доста хора,които гледат много по-реално на събитията и по-прагматично.Колкото и да е чудно,обикновените хора по-ясно разбират кой е виновен за случващото се в здравеопазването и кой е отговорен за многогодишната агония.Лошото е,че мозъчната промивка на хората ги е довела до там да се тревожат само за това “кой ще ни среже един цирей?”.Дерзайте управленци-целта е постигната!Висшата социална цел-желание да има някой да ни среже цирея!Не искам да бъда разбан погрешно-срязването на цирей не е проста работа и изисква също подходяща квалификация.Но нека не се заблуждаваме-аз искам да говорим за истинска медицина,а реализирането на такава в Оряхово стана невъзможно;беше направено така,че да е невъзможно.

5.      С оформени документи на освободен от работа,половин час по-късно бях назначен на работа там,където въпросната “истинска медицина” е по-възможна за изпълнение.Използувам сравнителната степен,тъй като на всички е ясно,че държавната политика е това да не може да става.Но не навсякъде са като Оряховските “здравно-политически отличници”.Да,навсякъде е трудно.Вярно е,че съм пристрастен,но не мога да не отбележа,че има и управленци отдаващи приоритет на хирургията и интензивната медицина.Смея да твърдя,че те ще имат по-голям шанс за оцеляване.Защото в момента това е проблемът на всички от деветата дупка-ОЦЕЛЯВАНЕТО.

6.      Е да де,но сега съм омразен “ренегат”,който е посмял да помисли и за собственото си оцеляване.”Как може този да ходи на друго място,а ние да си пъшкаме в тинята?”.

·        Е да де,но някои си пъшкат в тази тиня от десетилетия.

·        Е да де,и аз съм бил вътре.

·        Е да де,може да вляза от едно блато в друго,но нямам ли личното право да опитам.

      Или може би проблемът е ,че аз поне мога да сменям блатата...?Така е-други и това не могат,или не смеят да опитат.Но не виждам с какво им преча аз.По-точно предполагам-нарушавам интегритета и може да изтече и малкото сладка тиня,която за някои е достатъчна.Е,за мен не е.Лошото е,че и преди,а май и сега,парада се дирижира точно от тези,за които глътка блатна  кал е предостатъчна!Дай да смучем колкото може и докато може,а то ще мо-о-оже!!!

7.      Долно,гадно и мръснишки-които са му били “близки”-персона нон грата!!!Да видят те!

8.      Слуховете даже не ги отбелязвам.Просто не им обръщам внимание.

Това са само схематични наброски.Искам да съм коректен,дистанциран и неангажиран.Но ми се струва,че продължава на мен да се гледа несериозно.Не знам дали някои не усещат,че може да ме предизвикат и току виж,почнем да скъсяваме дистанцията.Старите комунисти знаят теорията на спиралата-това не е комунистическа философия...Ако не съм го направил и не го правя,то е защото:първо достатъчно ценя собствения си душевен комфорт и второ-държа на коректните отношения/май съм единствен/-не влизам в болницата даже като пациент;не се натискам да контактувам с колеги,за  да не бъдат обвинени те в “нерегламентирани контакти”.

А що се отнася до истинската работа,човекът,който трябва,знае каквото трябва.Аз съм казал каквото съм имал да кажа.А няма нещо казано от мен,навътре от портала на болницата,което да е било на майтап...ВЕРВАЙТЕ МИ!

 

 

 

А ЕТО И НЕЩО ПО-СЪВРЕМЕННО:

Конкурс-ХА-ХА-ХА!Що е то?!?!?!

Интересна тема,макар и да не ме касае особено.Нищо,че отново НЕ СЕ КЛАСИРАМ.Влизам в интересна поредица-за трети път установявам,че не ставам за “РЪКОВОДЕН КАДЪР”  в системата на здравеопазването.

Преди десетина години “загубих” в конкурс за медицински управител с 0,13/тринадесет стотни/!

Преди седем години “не се класирах” за Началник на хирургично отделение/за да бъда контролируем/.

Сега отново “не се класирах” за Началник на Операционен блок.

Имам точни и конкретни обяснения на  тези факти,но те едва ли интересуват някого.

Погледнато ретроспективно и хронологично-ПРОСТО НЕ СТАВАМ.Да ме пита човек “Защо ли се закачам?”.И аз не знам.В същност имам бегла представа само за първия път.Тогавах имах идеалистичната илюзия,че мога да променя нещо.Все още съм убеден,че поне можех да опитам.Само че още тогава би трябвало да се сетя,че няма да ми позволят.Просто винаги съм имал неправилен подход.Въобразявал съм си,че нещата се оправят с РАБОТА.Илюзия и ирония.

“Интереса клати феса!”.Нещата се решават според този интерес и “на маса”,или по-вероятно-“под масата”.Като последния термин има доста обширно значение.В него влиза съобразяването с интереси и умопостроения,за които много често не се и сещаме.

Та да се върна на конкурсите.Тази “авангардна” и “демократична” форма на заемане на длъжност не е нищо друго освен:

1.      “Скрит” избор.

2.      Похват за рекетиране.

3.      Начин за отмъщение.

4.      Удобно средство за “спъване” на работата.

5.      Метод за “държане в подчинение”.

За откритост и обективност не може да става и дума,защото:

1.      А,приори конкурсите са безмислени.

2.      Никога нямат реални и обективни критерии/кой ли да ги постави?/.

3.      Провеждат се от псевдокомисии,движени от мотивите в предния параграф.

4.      На всички е ясно,че се провеждат за “замазване очите” на обществеността.

Или,в най-добрия случай,конкурсът се явява удобна форма за размиване и прехвърляне на отговорности-най-често “от болната глава на здравата”.

Може да бъда упрекнат,че противореча на Кодекса на труда.Да,и какво от това.Твърдя,че тези,които са сътворили въпросните нормативни текстове,не са по-умни от мен;само са ПО-ЗАИНТЕРЕСОВАНИ.Друго си е да заложиш в цялата система капани,от които да се вадят дивиденти.Подчертавам-В НАЙ-ШИРОК СМИСЪЛ НА ТЕРМИНА “КОРУПЦИЯ”.

Сега е модерно да се говори за МЕНИДЖМЪНТ И МЕНИДЖЪРИ.Питам аз и отговор не искам:Кой мениджър може да си подбере екип?Прост отговор-НИКОЙ!Нали там е номера-Какви са тези независими мениджъри???От кого и от какво са независими???Как така ще си развяват коня без НАША! Санкция???Те ще печелят,А НИЕ?!?!....И т.н....И всичко е напълно законно,да видят Те-тези некъдърни участници в конкурси!Е,може да ги пуснем временно по пистата,но-о-о само временно...И да са ни постоянно под шамара.

Съгласен съм,че всичко това звучи доста имагинерно.Но за жалост това е нащата действителност на всички нива в  държавата.Отговорете си тогава на въпроса:Защо сме на дъното и продължаваме да копаем надолу?